Şişli Kommune i Istanbul arrangerte torsdag 29.april et påskeprogram med påskemiddag for landets kristne i forbindelse med den store fasten før påske. Av hensyn til den kristen fasten ble gjestene ikke servert animalsk mat. Det melder landets største privateide avis Hürriyet.

Blant deltakerne var parlamentarikerne Markar Esayan og Ahmet Hamdi Çamlı, Beyoğlu-ordføreren Ahmet Misbah Demircan, den religiøse lederen for armenere i Istanbul (Levon Zekiyan), fungerende leder for Det Armenske Patriarket i Istanbul (Aram Ateşyan), Den religiøse lederen for Den armensk-protestantiske kirke (Kirkor  Ağababaoğlu), AKPs distriktsleder for Şişli (Ömer Fuat Günday), muslimske ledere fra Şişli samt representanter for ulike frivillige organisasjoner, kirker og sportsklubber.

Günday uttrykket under programmet sin glede over det flerkulturelle samfunnet i Tyrkia:

I hundrevis av år har dette landet vært vert for personer med ulik religion, tro og kultur, og de som bor her har kun vært stolt over dette. Vi er i dag samlet her uten å gjøre forskjell på religiøs, språklig, etnisk eller sekterisk bakgrunn. Vi lever sammen under den samme himmel. Det finnes ikke en større glede enn dette. 

-Ömer Fuat Günday, AKPs distriktsleder i Şişli Kommune.

Også lederen for Det Armenske Patriarket i Istanbul holdt en liten tale, hvor han takket det tyrkiske Forsvaret og understreket at religiøse høytider maner til å samle oss rundt kjærligheten:

Religiøse høytider maner oss til å omfavne hverandre med kjærlighet og leve i harmoni med hverandre. I disse dager felles det mange tårer rundt omkring i verden. Mens Forsvaret vårt og våre tyrkiske soldater ofrer sine liv for å kunne etablere fred og ro, prøver vi i dag  å feire denne høytiden i fred og ro takket være deres innsats. Vi er takknemlige for det de gjør. Vi er takknemlige overfor lederne i landet vårt. Denne høytiden, Påsken, Pesach om tre dager og Ramadan Høytiden om to måneder…. Alle disse maner oss til å samle oss rundt kjærlighetens bord. Her finnes det personer med alle typer tro.

– Aram Ateşyan, leder for Det Armenske Patriarket i Istanbul

 

Tyrkia er et hovedsaklig muslimsk land, men landet har mange kristne minoriteter som markerer påske. I tillegg er Tyrkia et populært reisemål for europeere under påsken. Tyrkiske medier melder om at reisebestillinger til Tyrkia har økt i påsken med 60 %. Mange turister markerer også påsken mens de er i Tyrkia.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og lederen for hovedopposisjonspartiet Kemal Kilicdaroglu har også delt en påskehilsen til landets kristne minoriteter.

 

 

TT Aram.png
Aram Atesyan og Tyrkias president (den gang statsminister) Recep Tayyip Erdogan under et møte i 2014. Foto: Skjermdump fra worldbulletin.com