Juleintervju med Sanne Schou – Bloggeren bak «Dansk i Tyrkiet»

Sanne Schou (31) er utdannet reiseleder og salgsassistent fra Danmark. Siden 2015 har hun vært bosatt i Alanya, hvor hun etter hvert ble kjent med sin forlovede Baysal. Samme år startet hun også bloggen www.danskityrkiet.dk, der hun deler alt fra matoppskrifter til sine egne opplevelser fra Tyrkia. Les førjulsreportasjen som Tyrkias Tidende hadde med denne engasjerte dansken fra Alanya:

Skærmbillede 2017-12-17 kl. 23.04.26
Fra årets julemarked i Alanya. Foto: Sanne Schou

Sanne, vi får begynne med ditt første besøk i Tyrkia. Når besøkte du Tyrkia for første gang, og når begynte du å bo fast der?
Jeg startede med at komme i Tyrkiet tilbage i 2006 og var solgt ved første øjekast. Siden har jeg besøgt landet minimum 2-3 gange om året. I år 2007 arbejdede jeg endda en sæson her som rejseleder/guide. Drømmen om at flytte til Tyrkiet var der i mange år, men det var først i 2015 at jeg tog mig sammen til at gøre noget ved mine drømme og jeg har ikke fortrudt det siden.

Du står bak bloggsiden Dansk i Tyrkiet, men hva går dagene ellers til med i Tyrkia?
I forhold til mit arbejde, har jeg arbejdet meget på at få nogle frie rammer for mine hverdag, hvor jeg ikke er afhængig af faste arbejdstider. Størstedelen af min indkomst kommer fra bloggen og nogle af de andre niche hjemmesider jeg driver. Udover dette arbejder jeg freelance som tekstforfatter. Det meste af mit arbejde kan klares online, hvilket gør at jeg kan arbejde hvor jeg vil og når jeg vil, så længe der er en stabil internet forbindelse.
Når jeg ikke arbejder nyder jeg tiden sammen med kæresten og den omgangskreds jeg har her. Men jeg er også glad for at gå lange ture rundt i Alanya, læse bøger, afprøve tyrkiske opskrifter og når muligheden er der, tager jeg gerne på ture rundt om i Tyrkiet, der har så meget godt at byde på. Jeg elsker at rejse og oplever nye områder.
Min hverdag her er på mange punkter meget anderledes end den jeg havde i Danmark, der er ikke 2 dage der er ens, men jeg nyder hvert øjeblik.

De fleste kommer kun til Tyrkiet, Alanya i sommerperioden, mens der er varmt her. Men Alanya er faktisk skøn uanset årstid, hver måned har sit specielle præg og det er rart at der ikke er to måneder der er ens.

Tyrkia og Alanya forbindes som regel med sol, sommer og strand. Men du er der på vinterstid også. Er det egentlig noe hensikt i å reise til Alanya om vinteren?
De fleste kommer kun til Tyrkiet, Alanya i sommerperioden, mens der er varmt her. Men Alanya er faktisk skøn uanset årstid, hver måned har sit specielle præg og det er rart at der ikke er to måneder der er ens. Vejret i december i Alanya kan være svingende. Men denne måned startede vi heldigvis med nogle gode varme dage, med temperaturer op mod 23 grader. Jeg ser stadig turister der ligger på stranden og solbader på de varme dage. Men når solen går ned, bliver her koldt.
Selvom dele af byen er lukket ned eller lukker tidligere er der stadig en del at opleve her såsom svævebanen, drypstensgrotterne (Dim cave og Damlatas), bådtur, shopping, hamam mm. Derudover har vi lige haft årets julemarked ved Alanya havn, som igen i år trak mange lokale, fastboende udlændinge og turister til. Jeg nyder den ro der er i vinterperioden, hvor der er mere tid at hygge med venner og bekendte.

Virker som om du trives veldig godt i Alanya om vinteren også. Da blir det julefeiring i Alanya på deg?
Jeg holder for 3. år i træk jul i Alanya, i år bliver julen ligesom sidste år holdt sammen med nogle gode venner. Kæresten skal på arbejde den dag og går alligevel ikke op i at fejre dagen.Jeg nyder egentlig at holde julen her, da man slipper for al den stress og jag der er op til jul.

Det bedste ved at tilbringe jul her, er at slippe for al den stress og jag, som jeg desværre føler at julen er blevet til for mange i Danmark. Julen her handler ikke så meget om gaver, men om næstekærlighed og om at nyde tiden sammen med dem man holder af – Sanne Schou om julefeiring i Alanya

Men hvordan er det å generelt feire jul i Alanya, som ligger i et muslimsk land?
I bund og grund er det ikke så meget anderledes end at holde jul i Danmark, her fejrer vi også juleaften med julemad, ris ala mande, gaver under juletræet mm. Det kan dog være svært at komme i julestemning, når solen skinner fra en skyfri himmel og temperaturen nærmer sig de 20 grader. Hvert år er der mange restauranter her der arrangerer juleaftner, som man kan melde sig til.
Julepynt og juletræer kan sagtens få her, dels pga. de mange turister der er bosat her, men faktisk primært fordi at en del af tyrkerne også tror på julemanden. Men hvor vi tror på at julemanden hører til julen, tror tyrkerne at han hører til nytårsaften, så det pynt vi udlændinge køber som julepynt, køber tyrkerne som nytårspynt. Jeg husker meget tydeligt den første nytårsaften jeg var hernede, hvor jeg så flere tyrkere udklædt med nissehuer.

Skærmbillede 2017-12-17 kl. 23.06.46
Sanne og Baysal, som ble kjent med hverandre etter at Sanne flyttet til Alanya i 2015. Foto: Sanne Schou

Hva vil du si er det absolutt beste ved å tilbringe juletiden i Tyrkia?
Det bedste ved at tilbringe jul her, er at slippe for al den stress og jag, som jeg desværre føler at julen er blevet til for mange i Danmark. Julen her handler ikke så meget om gaver, men om næstekærlighed og om at nyde tiden sammen med dem man holder af.

Tyrkere flest er jo muslimer. Hvordan er responsen fra tyrkere på julefeiringen?
Jeg føler faktisk at de fleste tyrkere synes godt om vores fejring af julen og mange er da også nysgerrige i forhold til vores traditioner. For muslimerne er juleaften jo bare en helt almindelig dag, så det kan for nogle af dem være svært at forstå at vi går så meget op i dagen eller julen i det hele taget. Muslimerne har også deres helligdage såsom eid, hvor der også bliver besøgt familie, givet gaver mm. De fleste tyrkere jeg kender synes det er mærkeligt at vi danser rundt om juletræet.

Hva savner du mest fra Danmark når du feirer jul i Tyrkia?
Jeg savner nok min familie mest, når julen bliver fejret her. Men derudover savner jeg synet af de mange lys på gader og stræder i Danmark, duften af brændte mandler fra de mange gadesælgere og følelsen af at tælle ned til jul.

Avslutningsvis; Har du en julehilsen til de som følger Tyrkias Tidende?
Husk at julen handler ikke om hvem der har fået flest gaver eller årets største julegave, den handler om næstekærlighed, at være der for hinanden og om at vise omsorg. Husk at være gode mod hinanden! Rigtig glædelig jul.

Vi ønsker også en riktig god jul til Sanne og alle andre som feirer denne høytiden 🙂

Har du noe på hjertet, eller tips til noe vi bør skrive om? Fyll ut kontaktskjema eller send oss en e-post: tyrkiastidende@gmail.com