Tyrkia ønsker endringene velkommen.

Europaparlamentet, som er den lovgivende institusjon i Den europeiske union (EU), stenger dørene for personer, grupper og organisasjoner som står bak terrorisme.  Forslaget som regulerer dette ble lagt frem av Europaparlamentets leder Antonio Tajani og har blitt enstemmig vedtatt av parlamentsmedlemmene.

Bestemmelsen innebærer at alle personer og organisasjoner som er oppført i EUs terrorliste, skal nektes adgang til parlamentet. De får heller ikke lenger muligheten til å sette opp telter utenfor Europaparlamentet eller bruke Europaparlamentet på andre måter til å bedrive propaganda for seg selv.

Tyrkia er blant de landene som tidligere har kritisert Europaparlamentet mest for å ha sluppet til personer som støtter terrororganisasjoner. I en offisiell uttalelse sier tyrkiske myndigheter at de ønsker avgjørelsen velkommen:

We welcome the decision of the Bureau of the European Parliament (EP) that denies access to terrorist organizations listed as such by the EU, including the PKK and other groups involved in terrorist activities against Turkey. According to the said decision, individuals representing these groups cannot be invited to the European Parliament, nor shall these groups be allowed to be promoted on the premises of the EP.

This decision constitutes a step forward in line with the EU’s international obligations in the field of combatting terrorism.

We will closely monitor the implementation of the EP’s decision.

PKK og DHKP-C, som begge står bak flere terrorangrep i Tyrkia, står også oppført på EUs terrorliste og omfattes derfor også av de nye endringene.

European_Parliament_Strasbourg_2015-10-28_02
Europaparlamentet er den lovgivende institusjon i Den europeiske union (EU). Nå vil de ikke lenger slippe til personer og organisasjoner som er oppført på EUs terrorliste.