Kjell (68) og Wenche Bekkelund (67) fra Gjerdrum i Akershus er Tyrkia-elskere som har sett seg lei av den negative vinklingen norsk media ofte har om Tyrkia, og at Tyrkia blir stemplet som et utrygt land. Her forteller de om sine erfaringer med Kappadokia og Tyrkia til Tyrkias Tidende:

TT: Hvorfor Tyrkia og Kappadokia?
Det finnes mye flott natur på vår lille blå planet. Noe av dette finner man i det store, vakre landet som ligger som en entre’ mellom Europa og Asia, nemlig Tyrkia. Her møter man en ny kultur, hyggelige mennesker, storslått natur og god mat. Og ikke minst, spennende historie! Da kona og jeg besøkte Kappadokia i fjor sommer fikk vi en storslått opplevelse. Her har mennesker i årtusener bodd i huler i fjellene. Dette er huler, eller hus faktisk, som er gravd ut for hånd i det porøse, myke lava-fjellet.

TT: Hvordan reiste dere dit, og hvor bodde dere?
For å komme til Kappadokia tok vi et innlandsfly fra#Izmir til #Kayseri, som er en stor by i denne regionen. Her tok vi ut leiebil og kjørte de drøye syv milene til byen Gøreme, som vi hadde fått anbefalt av venner. Der tok vi inn på Arif Cave Hotell. Nå skulle vi også bo i ei hule i fjellet! Det var spesielt. Ingen air condition, og forholdsvis lite lys. Bare et par små vinduer ved inngangspartiet. Aircon trengtes ikke, det var svalt inne i fjellet. Jo da, det var elektrisk belysning og lamper rundt om. I byen Gøreme startet vi vår oppdagelsesferd med leiebil og skuddklart kamera. Med bøker og kart over området var vi godt rustet. Vi utforsket Gøreme og områdene rundt der først.

TT: Hva er spesielt med Göreme?
#Gøreme Nasjonal Park, som omfatter både byen og dalen den ligger i, ble ført opp på UNESCO’s verdensarvliste i 1985 og besøkes hvert år av en strøm av turister og Backpackere. Byen har 2000 fastboende som for det meste lever av turismen. Denne byen regnes for å være den best bevarte og har tatt godt vare på sine huleboliger og spektakulære fjellformasjoner. De såkalte «skorsteinene», eller steinskulpturene, som preger området er skapt av naturen selv gjennom erosjon som har pågått siden de to vulkanene Erciyes i øst og Hasan i vest hadde sine utbrudd for to millioner år siden. Senere la vi turen slik at vi kunne se og fotografere begge disse flotte majestetiske snødekte fjellene, fra avstand riktig nok, men kjøreturen i mellom disse byr på så mye flott natur og spektakulære opplevelser at det er litt vanskelig å beskrive. Her kan en få assosiasjoner til både Nord Dakotas prærieland og til Arizonas Grand Canyon, bare i mindre målestokk. Vi forsto snart at tre dager ble i snaueste laget men vi klarte å få med oss både 1000 år gamle kirker og klostre hugget ut i fjellet, og ikke minst: Kappadokias underjordiske byer! Dette er et annet av regionens forunderlige fenomener. Her nede under bakken ble det etablert byer med flere tusen mennesker. I byen Derinkuyu, tror man det har bodd mer en 7000 mennesker. Disse underjordiske byene, det er 36 av den i Kappadokia, ble etablert da Tyrkerne kom og startet jakten på de kristne, som hadde dette område for mer en tusen år siden. Jeg bør vel nevne at et besøk i disse underjordiske byene kanskje ikke er noe for folk med klaustrofobi.

TT: Tok dere også en tur med de berømte varmluftballongene?
Ja. Å fly med #varmluftsballong er en populær aktivitet i Kappadokia. Det er etablert 25 forskjellige firmaer med denne aktiviteten, og de drifter til sammen 125 ballonger. Jeg ble ikke særlig høy i hatten da kona ville opp i en slik, og insisterte på at jeg måtte være med! Jeg er litt usikker på om jeg skal kalle det flaks eller uflaks, men vi hadde altså bryllupsdag mens vi var der og konas argumentasjon var følgende: «Tenk så moro å feire bryllupsdag i en ballong høyt over Kappadokia! Dessuten får vi frokost først, og Champagne etterpå», kvitret fruen. «Og medalje for utført flight!» Ærlig talt, det ble en stor opplevelse, og var ikke spesielt skummelt.

TT: Var dere mange som tok luftballongen sammen?
Vi var 16 turister i kurven og ble tatt godt hånd om av vår eminente pilot. Bortsett fra tidvis hvesing fra propanflammene så var dette en stille og fredelig tur opp i det blå. Området er godt egnet for ballongferder, kunne vår mann fortelle, men det må skje tidlig om morgenen. Gjerne i det solen kommer opp. Da er det ingen vind og ferden blir myk og behagelig. Piloten tok oss opp til 750 meter over bakken og vi fikk en utsikt som neste tok pusten fra oss. Kappadokia utgjør et stykke land som strekker seg over 20 000 km2 mellom de to nevnte vulkanfjellene. Her ovenfra kunne vi se det meste. Fantastisk! Ballongføreren guidet, pekte og fortalte. Vi beveget oss sakte i vestlig retning og kunne etter ca 55 minutter erfare en myk landing, rett på tilhengeren som skulle frakte kurven hjem til basen. Alle ballongene har et team på bakken som følger med og hjelper til under landingen. Ferden føltes trygg og behagelig. Anbefales! Fruen var dessuten svært stolt over kunne innta frokost nummer to for dagen på hotellet før klokken 08. Hun bærer ikke en T-shirt med påskriften «I don’t do mornings» for moro skyld.

TT: Og dere anbefaler Kappadokia/Tyrkia fordi…?
Vi anbefaler Kappadokia og Tyrkia om du vil ha spennende og rike opplevelser i ferien. Det finnes mange turoperatører både her hjemme og i Tyrkia som tilbyr turer med både buss og fly, om en ikke vil dra på egenhånd slik vi gjorde. Regionen ligger mer en 1000 meter over havet, noe som gir et røft klima med store variasjoner. I juli og august kan det være opp mot 50 varmegrader, mens det i desember og januar kan snø. Snøstormer med 10 til 15 kuldegrader er ikke uvanlig på den tiden. Denne delen av dagens Tyrkia har et særegent og spektakulært fjell landskap og en historie som går tilbake til to tusen år før Kristus, da Hettittene etablerte seg her. Senere har dette vært land styrt av Perserne, Makedonerne og Romerne, i tillegg til at det i perioder har vært selvstendig styrt av diverse konger. Tyrkerne erobret Kappadokia på 1000 tallet og har siden vært her. Vi kan bare ønske alle en riktig god tur.

Tyrkias Tidende takker Kjell og Wenche Bekkelund for at de ville dele sine erfaringer med oss og våre følgere.
***
Har du noe du vil fortelle, eller noe du mener vi burde skrive om, så er du velkommen til å ta kontakt med oss.

Denne saken ble tidligere publisert på vår Facebook-side.

Kjell Bekkelund